Kako pravilno prati zube?

EdukacijaKako pravilno prati zube?

Kako pravilno prati zube?

 

Redovno i pravilno pranje zuba predstavlja osnovnu mjeru oralne higijene i kao takvo jeste neophodan uslov u održavanju zdravlja i sprečavanja nastanka kako karijesa tako i oboljenja desni. I pored toga, samo mali broj odraslih osoba je upoznat sa pravilnom tehnikom pranja zuba. Pranje zuba zahtjeva minimum 3 – 5 minuta u okviru kojih se pravilnim pokretima četkice uklanjanju hrana, plak i bakterije sa površine zuba i jezika.

Pranje treba početi od zadnjih zuba. Četkica se postavlja sa spoljne strane zuba, vodoravno, i to tako da vlakna četkice zaklapaju  ugao od 45° u odnosu na površinu zuba dodirujući granicu desni i zuba. Laganim pokretom, uz blagi pritisak, četkica se okreće prema dole. Jednim pokretom treba obuhvatiti 2 – 3 zuba a pokret ponoviti najmanje 8 puta. Nakon toga treba preći na susjedne zube prema sredini vilice (slike 1, 2, 3).

Istu tehniku primjenjujemo i za donju vilicu, s tim čto se u tom slučaju pokreti vrše prema gore. Treba voditi računa da se prilikom pranja ne primjenjuje jak pritisak na površinu zuba, kao ni pokreti lijevo-desno, već isključivo povlačenje nadole u gornjoj odnosno nagore u donjoj vilici. Pokreti lijevo-desno mogu dovesti do oštećenja površine zuba u vidu udubljenja u predjelu vrata zuba.

Nakon čišćenja spoljnih površina prelazimo na unutrašnje površine zuba. Za unutrašnje površine bočnih zuba važi ista tehnika kao i za spoljne površine. Dakle, četkica je vodoravno postavljena (u ovom slučaju sa strane nepca), a vlakna pod uglom od 45° dodiruju granicu između zuba i desni, te laganim pokretima nadole (u gornjoj vilici) odnosno nagore (u donjoj vilici) vršimo čišćenje unutrašnjih površina.

Što se tiče unutrašnjih površina prednjih zuba, njih čistimo tako što četkicu postavljamo okomito u odnosu na osu zuba te vršimo pokrete prema dole odnosno gore (slike 4, 5).

Na samom kraju pristupamo čišćenju griznih površina zuba, što se ostvaruje pokretima naprijed-nazad preko griznih površina (slika 6).

type your search

ONLINE ZAKAZIVANJE TERMINA

Popunite online formular i zakažite termin za pregled ili uslugu.
Nakon što popunite formular, kontaktiraćemo Vas.